ESTIRAMENTS: ABANS O DESPRÉSAmb l´activitat esportiva associem dos conceptes: escalfament i estiraments.

Tenim clar que l´escalfament el fem servir com a una preparació per a l´esport que desenvoluparem, posant el cos a un nivell             d´activitat intermitja,  sempre inferior al de l´activitat esportiva.
D´aquesta manera aumentem la freqüència respiratòria i cardíaca. Per una altra banda realitzem una sèrie d´exercicis suaus de les articulacions més implicades en el gest esportiu.
Per evitar un relaxament excessiu del múscul degut a l´estirament, farem servir abans de l´entrenament estiraments en tensió activa, on acompanyarem l´estirament amb una contracció muscular, mantenint  el to muscular. D´aquesta manera aumentem la temperatura muscular i  la coordinació neuromuscular.
Per exemple, si estirem el múscul quàdriceps fent flexió de maluc i genoll, hem de fer força a la mateixa vegada al peu com si volguéssim donar una patada, amb un mínim de força i sense perdre la flexió del genoll i del maluc.

Després de la pràctica esportiva farem servir els estiraments passius amb aquests objectius:
-aumentar l´extensibilitat del múscul.
-disminuïr el dolor.
-incrementar el rang articular.
-ajudar a eliminar l´àcid làctic.
-millora del rendiment, sobretot en esports que requereixen una gran mobilitat (arts marcials, gimnàstica esportiva, atletisme...).

En Fisiocentre recomanem després dels entrenaments Estiraments passius de 20 segons de duració.
Quan estirem un múscul es produeix un reflex d´estirament al fus
neuromuscular que envia una informació d´ excés de tensió al sistema nerviós central. La resoposta a nivell central és diminuïr el to muscular, i així el múscul es relaxa ; llavors, aprofitarem per aumentar de nou l´estirament i mantenir-lo 20 segons més.

A més a més d´aquests estiraments ens podrà ser útil per recuperar-nos de l´esforç :
-un trot lleuger o caminar ràpid durant 5 minuts.
-ingesta d´aigua i hidrats de carboni.
-un massatge a la dutxa convinant aigua calenta i freda per estimular la circulació de retorn.


Així doncs a Fisiocentre us proposem Estiraments en Tensió Activa abans de  l´exercici i Estiraments Passius de 20 segons després de    l´activitat.