GIMNÀSTICA ABDOMINAL HIPOPRESSIVA.La gimnàstica abdominal hipopressiva dissenyada pel  Marcel Caufriez al 1980, va sorgir de l´esperit de trobar una gimnàstica eficient per recuperar el to dels músculs abdominals després del part sense malmenar el SÒL PÈLVIC.
A diferència dels altres tipus de gimnàs  que es coneixen per solventar el mateix handicap, la GIMNÀSTICA ABDOMINAL HIPOPRESSIVA es caracteritza per disminuïr la pressió de la pelvis mentre es treballa. Com el seu nom ho indica : hipo ( poc )pressió.
En aquesta gimnàstica treballem sobre l´acció directa del múscul Diafragma  DIAFRAGMA TORÀCIC. Aquest múscul amb forma de bóveda ens fa d´envà fisiològic entre el tòrax i l´abdomen. La seva bóveda s´enfonsa  quan els pulmons s´omplen d´aire (l´augment de la pressió toràcica empeny el diafragma envall), i torna a recuperar la seva forma de cúpula a l´espirar(la disminució de la pressió en el tòrax li permet adoptar la forma de bóveda).
IMAGINEU-VOS UN NEN  QUE SALTA EN UN LLIT ELÀSTIC.EL DIAFRAGMA ÉS EL LLIT ELÀSTIC QUE ES DEFORMA I TORNA A LA NORMALITAT MENTRE EL NEN VA SALTANT.
Aquest dinamisme que succeeix en cada respiarció té ressó a la pelvis, degut al contacte directe o per relacions anatòmiques del Diafragma amb l´estòmac, el fetge, els budells, la BUFETA, l´ÚTER o el RECTE.
El fet de Riure , Còrrer, Saltar, Ballar, o Caminar, són activitats que també fan canviar la pressió a l´abdomen i a la pelvis.
El SÒL PÈLVIC és un conjunt de músculs i teixit conjuntiu que ens tapissen la caixa pèlvica des de dins, fan de sistema d´AMORTIMENT i de CONTENCIÓ
La situació més critica pel SÓL PÉLVIC és l´EMBARÀS. És el més gran augment de pressió que pot haver dins de la pelvis de la dona i s´ha de vigilar , cuidar i recuperar tot i que el/s bebé/s neixi/n per cesàrea. El problema esdevé però després d´haver parit quan aquests músculs perden en el temps que dura la fase expulsiva del part la situació d´estrés que han mantingut durant l´embaràs ( el pes del/s bebé/s i el líquid amniótic). En moltes ocasions es practica l´Episiotomia que és la secció d´alguns músculs pèlvics per evitar complicacions en la sortida del nadó.Aquests músculs seccionats es tornen a tancar, però queda una cicatriu, més o menys profunda, que caldrà revisar i a vegades treballar per evitar problemes a curt o llarg termini com són Les INCONTINÈNCIES i els PROLAPSES,i DOLORS TENSIONALS a la pelvis i als malucs. En les cesàrees la cicatriu és suprapúbica ( secció dels músculs abdominals a nivell profund ), però necessita la mateixa atenció.
D´altres situacions com intervencions  quirúrgiques en l´abdomen, cicatrius antigues ( apendicitis, exèresi o extracció de la vessícula biliar, de la matriu, … ), més d´un part, varies episiotomies…poden malmenar la funcionalitat i l´efectivitat del SÒL PÈLVIC.

El trasbals hormonal i la disminució de col.lagen en les fibres musculars que les dones vivim durant la menopausa , ens afecta de manera important en el SÒL PÈLVIC, i encara més si hem tingut algún antecedent dels que s´ha parlat abans ( parts, intervencions quirúrgiques a la zona abdominal…).S´ha de dir que no és un terreny exclusiu a les dones , però sí molt més freqüent.
Les dones esportistes que tornen  a l´activitat després d´haver estat mares, cada vegada n´hi ha més, necessiten un bon treball de recuperació del SÒL PÈLVIC.
La disfunció o patologia del SÒL PÈLVIC és manifesta en
-  Incontinències d´esforç, és a dir en aquelles situacions en les que s´augmenta momentàniament la pressió dins el cos com pot ser fer un salt, riure, còrrer, fer les abdominals de sempre…
- Prolapse o Cistocele de diferents garaus d´importància
- Dolors inters en la panxa, retropúbics, dins la pelvis i als malucs.
- Dolors a l´esquena i/o a les cames, dolors posturals.
- Dolors en les relacions sexuals, vaginisme.

A Fisio Centre fem un treball en grup de GIMNÀSTICA ABDOMINAL HIPOPRESSIVA per tal de restituïr la funcionalitat i l´eficiència dels músculs del SÓL PELVIÀ.
Aquest treball  serveix de PREVENCIÓ i de TRACTAMENT.
Cal que segueixis les revisions amb el teu especialista i si cal, estarem encantats de comunicar-nos amb ell.